lagotto charlie

Lagotto romagnolo - Deep and Still Diggin!

Charlie

lagotto romagnolo, pedro, charlie, colosseum

Pedro (ROI13/47675)

Perustiedot

  • Syntymäaika: 07.01.2013
  • Kasvattaja: Anna Bellisario, Italia
  • Korkeus: n. 48 cm
  • Paino: n. 18 kg (Suomeen saapuessaan 15 kg)

Charlie KoiraNetissä

Charlien tarina

Kuinka Charlie tuli meille? Jo pidemmän aikaa olin seurannut vierestä kun suomalaisissa lagottopiireissä tryffelinetsintä oli saamassa enemmän jalansijaa, mikä sai miettimään että kaltaiseni pitkäaikaisen rotuharrastajan olisi syytä päästä kokeilemaan itsekin tryffeleiden etsimistä omalla koiralla. Loppujen lopuksi, se on rodun ainoa virallinen käyttötarkoitus. Lokakuun 4. päivä 2016 istutin mökillemme ensimmäisen tryffelitammen, samana päivänä Viggon uurna pääsi maan lepoon. Muutamaa vuotta myöhemmin hankin vielä viisi tryffelillä ympättyä pähkinäpensaan taimea, jotka nekin pääsivät mökillemme.

Tammikuussa 2020 internetin ihmeellisessä maailmassa silmiini osui italiankielinen ilmoitus: myynnissä oli 7-vuotias rekisteröity ja tryffelikoulutettu lagottouros Keski-Italiassa. Myyjä piti minua ensin vitsikkäänä trollina, kuka nyt ostaisi Italiasta koiran Suomeen? Myyjän naapurikylässä asui kuitenkin pari suomalaista, ja soitto heille sai myyjän ymmärtämään että kyseessä oli ihan vakavalla asialla oleva ostaja. Koiralle saatiin rokotukset ja passi kuntoon, ja niin me lähdimme helmikuussa 2020 Rooman kautta Sulmonaan ja tulimme samaa reittiä koiran kanssa kotiin. Ensimmäinen hotelliyö ulkokoiraksi tottuneen lagoton kanssa kieltämättä jännitti, mutta Charlie oli mitä parhain hotellivieras. Ennen Suomeen paluuta kiertelimme vielä Rooman nähtävyydet Charlien kanssa. Lentoboksi oli odottamassa lentokentällä ja niin me muutamassa tunnissa totutimme Charlien onnistuneesti boksiin ja niin sekä Rooman että Helsingin lentokentillä Charlie oli boksissa kaikessa rauhassa.

Charlie sopeutui kaupunkikoiraksi erittäin nopeasti. Ensimmäisinä päivinä se oli paitsi sisä- myös lähes ulkosiisti, kunnes tajusi mitä lenkillä oli tarkoitus tehdä. Parin päivän totuttelun jälkeen haettiin Cora hoidosta ja ihanan naisen tulo kuvioihin sai Charlien ymmärtämään merkkailun jalon taidon. Vähän liiankin hyvin, sillä jalka alkoi nousta myös sisällä. Vaan sisäsiisteyskasvatus vei Charlielta vain kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä yritin puuttua merkkailuun sanallisesti - ei vaikutusta, vaikka koitin panostaa oikeaan äänenpainoon ja voimakkuuteen. Vaan sittenpä keksin: Charlie inhoaa kylpyhuonetta. Niinpä se tarvitsi viedä kylpyhuoneeseen heti jos se merkkaili sisälle. Kaksi toistoa, eikä Charlie ole sittemmin nostanut koipea sisällä. Nopea oppimaan! Coralta Charlie oppi, että kuppi kannattaa syödä kerralla tyhjäksi, jos meinaa ylipäätään syödä.

Luonne

Charlie on ulkona energinen ja kotosalla rauhallinen tapaus. Sillä ei ole vahtiviettiä, ei vaikka Cora kuinka yritti opettaa sen haukkumaan tulijat. Charlien voi kuulla haukkuvan lähinnä ulkona, jos se oikein innostuu jostain, kuten vaikka mahdollisuudesta päästä autoajelulle. Charlie on ihmisiä kohtaan nöyrä ja tuntuu muistavan sille tehdyt vääryydet ainakin vielä saman päivän. Tuntemattomia miehiä kohtaan Charlie on jokseenkin varautunut ja nöyristelevä, lapsista Charlie pitää paljon. Charlie ei ole mitenkään erityisen ahne, ainakaan aiemmin omistamieni lagottojen mittapuulla. Charlie ei oikein myöskään osaa leikkiä, pallon perään se voi juosta mutta harvoin se ottaa sen suuhunsa - veikkaan että entisessä elämässään Charlien kanssa ei juuri leikitty. Lampaannahkaisesta, pörröisestä patukasta se sentään on innostunut niin että vetoleikit onnistuvat.

Jos aiemmat lagottoni ovat olleet pikemminkin dieselkone-tyyppisiä työmyyriä, on Charliella ehdottomasti bensakone - se syttyy nopeasti ja vapauttaa samalla suuren määrän energiaansa. Se on sprintteri enemmän kuin pitkän matkan menijä, mutta siltikään siltä ei vauhti lopu pitkälläkään lenkillä.

Alusta-arkuutta Charliella ei ole, siis esimerkiksi kiiltäviä lattiapintoja kohtaan. Entisen omistajan mukaan Charlie ei pelkää laukauksia, se on ollut mukana kun asetta on metsällä käytetty. Tätä tukee omatkin havaintoni: satunnaiset pamahdukset saavat Charlien korkeintaan valppaaksi. Kuitenkin uutena vuotena 2021 pari isompaa muutamien kymmenien metrien päässä räjähtänyttä rakettia sai Charlien tolaltaan ja haluamaan takaisin sisälle. Sisätiloissa Charlie oli uutena vuotena kuitenkin rauhallinen. Voi olla, että rakettien jäljiltä Charlieta joudutaan totuttamaan uudelleen laukauksiin.

Luonnetestin kannalta Charlie tuli suomeen valmiiksi yli-ikäisenä (testi on avoin vain alle 7-vuotiaille koirille), MH-luonnekuvaukseen on ajateltu viedä, mutta Coran tapauksesta viisastuneena annan koiralle ensin aikaa luoda luottavainen suhde hihnan toisessa päässä olevaan ihmiseen. Lisäksi ei haittaisi että luoksetulo olisi paremmin hallussa, sillä MH:ssa koira on irti monessa kohdassa ja pitkäaikaisesta karkaamisesta seuraa hylkäys.

lagotto romagnolo, pedro, charlie

Harrastus- ja käyttöominaisuudet

Charlie on koulutettu tryffelikoira ja on löytänyt sekä Suomesta että Italiasta tryffeleitä, joten tältä osin se ainakin täyttää tämän käyttörodun vähimmäisvaatimukset niin fyysisiltä kuin henkisiltä ominaisuuksiltaan. Pitää tässä vaiheessa huomauttaa, että Charlie on Italiassa etsinyt hieman toisenhajuisia tryffeleitä ja entisen omistajan mukaan "vähempilaatuisten" tryffelien kaivamisesta koiraa olisi siellä rangaistu, joten pientä uudelleenoppimista on tarvittu.

Aivan tryffelinetsijöiden aatelia Charlie ei kuitenkaan taida olla, sillä entinen omistaja myi sen pois, koska se ei usean koiran laumassa keskittynyt tryffelinetsintään. Charlie on myös Italiassa osallistunut johonkin kaikenrotuisille avoimeen tryffelinetsintäkokeeseen tai -kilpailuun, joka kuulemma päättyi siihen että Charlie karkasi etsintäalueelta toisen koiran luo. Coran kanssa tällaista ongelmaa ei kuitenkaan ollut havaittavissa, mutta lenkillä vieraat koirat aiheuttavat Charliessa innostusta. Etsintätöissä Charlien keskittymisen herpaantumista sen sijaan aiheuttaa ainakin rusakot, joskin vielä omaan harjaantumattomaan silmään on vaikea erottaa, milloin etsitään rusakoita ja milloin tryffeliä. Fasaanin jäjet ovat myös Charlien mielestä todella kiinnostavia ja myös vähän jännittäviä - ehkä tätä selittää se, että entisen omistajan ehkä ainoa ohjeistus Charlien kanssa pärjäämiseen oli: se ei tykkää kanoista.

Charlie on käynyt myös kokeilemassa agilityesteitä - putki tuntui olevan mieluinen ja hypytkin kun ensin saatiin selvennettyä, että niistä on tarkoitus hypätä yli eikä mennä ali. Agilityhallin tuoksut vaan tuntuivat olevan Charlielle vastustamattomia, oli melkoinen työ saada Charlien nenä irti kentän pohjakarikkeesta. Lenkkeillessämme kyseisen hallin luona se haluaisi mennä sinne uudelleen, joten selvästikin koulutussessio oli mieluinen. Ensimmäisellä kerralla kontaktiesteet jännitti, mutta toisella kerralla Charlie uskaltautui myös puomille ja melkein A-esteenkin yli. Valitettavasti ikä alkaa tulla siinä mielessä vastaan, että kisaura jäisi kovin lyhyeksi, joten näillä näkymin agility jäänee tryffelikauden ulkopuolella tapahtuvaksi aktivoinniksi.

Terveys

Charlie on perusterve. Sillä ei ole havaittu allergioita. Se on käynyt kattavasti virallisissa terveystutkimuksissa Suomessa, jolloin tulokset ovat vertailukelpoisia muiden suomalaislagottojen kanssa:

Koska Charlien toinen lonkka on huonompi kuin B, saa sitä PEVISA:n ehtojen mukaisesti käyttää Suomessa vain lagottonartuille, joiden BLUP-indeksi on astutushetkellä vähintään 102. Charlien indeksi on (joulukuussa 2021) 100, eli rodun keskiarvo, mutta tilanne todennäköisesti muuttuu kunhan Charlien pennut käyvät lonkkakuvissa ja niiden tulokset vaikuttavat Charlien indeksiin ja sen arvosteluvarmuuteen.

Charlien korvissa on varsin vähän karvoja, ja ne ovatkin pysyneet hyvin terveenä. Hampaisiin sille tulee jonkin verran hammaskiveä, mutta se antaa hyvin rapsutella niitä pois.

Suku

Charlie ei ole kovin yleisistä sukulinjoista, etenkään jos tarkastelee asiaa suomalaisesta näkökulmasta. Neljä jälkeläisiä saanutta tuontikoiraa Suomessa on syytä mainita "lähisukulaisina":
1. Mighty Monegat's Ferdinando Fern, voimakas ja näyttävä uros, jolla Charlien tapaan 2. polvessa Italialaisten tryffelikoirana suuresti arvostama IT KVA Iork.
2. Cry Out Piper, ihanaluonteinen ja 16-vuotiaaksi elänyt kennel Hopeanuolen kantanarttu, jolla on sama emänisä kuin Charliella: IT MVA Pali'.
3. Quasimodo del Monte della Dea, 4 pentuetta Suomessa saanut uros jonka isä on IT KVA IT MVA Taro del Monte della Dea.
4. Nunki, yksi omista suosikkilagotoistani luonteen ja ulkomuodon osalta, jolla myöskin takanaan IT MVA Silu' - Vikinsun -yhdistelmä, tosin Nunkin sukutaulussa nämä koirat ovat 3. polvessa, kun taas Charliella ne ovat vasta 4. polvessa.
Huom!
Edellä mainittujen tuontikoirien lisäksi on hyvä huomioida vuonna 2015 syntynyt kennel Hopeanuolen V-pentue, jossa isänä ruotsalainen FI MVA SE MVA Kimberlykevins Giramondo Billi Boy, jonka kautta kyseisen pentueen isoisä on IT KVA Iork.

York
(RSR 10/88631)
Iork
(RSR 03/126556)
Taro del Monte della Dea
(RSR 99/171480)
Dante (RC96L4423)
Laika (RC93L1245)
Tea
(RSR 00/66849)
-
-
Neve
(RSR 07/21986)
Red
(RSR 01/154535)
-
-
Dolly
(RSR 03/129356)
Silu' (ROI 01/112736)
Vikinsun (RC95L3997)
Rea di Casa cleo
(RSR 07/950)
Pali'
(ROI 01/69066)
Dick
(LA 91/L0705)
-
-
Kira
(RC94L3507)
-
-
Alice
(RSR 01/5482)
Tom
(LA 90/L0049)
Dik (LA 90/L0049)
Biba (RC96L4143)
Pila
(RC95L4047)
Alex (RC93L2672)
Mera (RC93L2807)

Charliella on Suomessa kolme pentuetta, yhteensä 13 pentua:

Ulkomuoto

Charlie on raamikas ja rotumääritelmän mukainen lagottouros. Etna, Viggo ja Cora olivat suhteessa pitkärunkoisempia, kun lagotoissa suositaan neliömäisyyttä eli suhteellisesti melko pitkiä raajoja. Takaliike on monilla lagotoilla takaa katsoen ahdas, mutta sitä vikaa ei Charliella ole. Kenties muhkeat reisilihakset selittävät asiaa. Charlien takaraajoissa on uskomattoman paljon voimaa. Jos jotain toivomisen varaa Charlien ulkomuoto jättää, niin ehkäpä kuono voisi olla täyteläisempi ja otsa korkeampi.

Harmillisesti 2020-vuoden koronarajoitteet tekivät näyttelyihin harjoittelemisen vaikeaksi, kun match show'ita ei juurikaan järjestetty, eikä liiemmin ohjattuja näyttelytreenejäkään. Lisäksi näyttelyitä oli perin vähän, ne mihin keväällä heti Charlie ilmoitettiin, joko peruttiin (pk-erkkari) tai siirrettiin syksyyn. Pari arvostelua ehdittiin kuitenkin avoimesta luokasta saada, kiitos niistä kuuluu luottohandleri Annalle. Tulevaisuudessa Charlie kilpailee näyttelyissä harvakseltaan ja pääasiassa veteraaniluokassa.

lagotto romagnolo, dog show

Charlien näyttelyarvostelut

12.9.2020, Porvoo, tuomari Elina Haapaniemi
AVO ERI
"8-vuotias. Maskuliininen uros. Hyvä tyyppi. Sopiva kallo. Hieman pitkä ja kevyt kuono-osa. Kulunut purenta. Väriin sointuvat silmät ja pigmentti. Hieman kookkaat korvat. Sopiva luusto. Hyvä runko. Melko voimakkaasti kulmautunut takaosa. Liikkuu asettuessaan riittävin askelin sujuvasti sivusta. Hyvä karvapeite." (suhtautuminen tuomariin: Käsiteltävissä)

13.9.2020, Helsinki, tuomari Marko Lepasaar (Viro)
AVO EH
"Medium size. Excellent bones. Correct bite. Excellent topline. Excellent angulation. Should have more stable temperament. Correct coat." (suhtautuminen tuomariin: Väistää)

21.8.2021, Tuusula, tuomari Kirsi Nieminen
VET ERI 4
"8.5-vuotias erinomaisessa kunnossa oleva uros. Otsapenger ja kulmakaaret saisivat olla selvemmät. Erinomainen kaula. Kompakti, täyteläinen runko. Erinomainen vahva raajaluusto. Hyvät kulmaukset ja erinomaiset matalat kintereet. Erinomainen karvanlaatu. Liikkuu hyvällä askelpituudella ja yhdensuuntaisesti. Esitetään hyvin."

10.9.2021, Luige, Viro, tuomari Tatjana Urek
AVO EH
"8 y, correct shape, typical head, correct bite, excellent ?, good enough of neck, topline should be straighter, higher tailset &carriage in movement, good length of body, correct angulation in front, ? behind, good coat quality, ?."

12.9.2021, Luige, Viro, tuomari Roxana Liliana Opris
VET ERI 2, PU 3, VET SERT
"Ex. type, mascul. head, broad skull, sharp muzzle, g. neck, deep chest, ? prefer more powerful & len ? ?, ? topline, ex. ribcage, great temper."

lagotto romagnolo, pedro, charlie

Copyright & webmaster: Saija Koivula