Rotuesittely
Lagotto tunnetaan myös nimellä Italian tryffelikoira, ja englanniksi Romagna water dog. Se kuuluu FCI:n ryhmään 8, alaryhmään vesikoirat. Italian kennelliitto hyväksyi rodun vuonna 1991 ja "väliaikaisesti" FCI:n tunnustama lagotosta tuli vuonna 1995, lopullinen tunnustus tuli kymmenen vuotta myöhemmin. Ensimmäiset lagotot rekisteröitiin Suomen kennelliiton rekisteriin vuonna 1997. Lagoton rotujärjestö Suomessa oli ensin Suomen Spanieliliitto, mutta sittemmin rodun yleistyttyä Suomen Lagottoklubi ry on saanut rotujärjestön aseman. Kaikkien Suomen lagottojen tiedot löytyvät Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä, KoiraNetistä. Huomatkaa etteivät KoiraNetin sukusiitosasteet läheskään aina pidä paikkaansa, sillä jos taustalla olevalla koiralla on useampi eri rekisterinumero - kuten italialaisilla aika usein on - ne katsotaan eri koiraksi. Italialaisia lagottojen sukuja voi etsiskellä ENCI:n sukutietokannasta, joskin sinne tarvitsee nykyisin kirjautumistunnukset.
Kaikkea löytyvää tietoa kannattaa hyödyntää lagottopennun ostoa harkitessa - ikinä ei voi koluta liikaa koirien taustoja tai hankkia liikaa informaatiota. Sukujen tutkimiseen hurahtaneiden taivas on unkarilaisen lagottokasvattajan sivuilla oleva Lagotto Database, joilta löytyy kootusti useiden maiden lagottojen sukutauluja.
Historia
Vaikka lagotto romagnolo onkin virallistettu vasta hiljattain, on sillä pitkä historia - jotkut todisteet jopa viittaisivat sen olevan vesikoiraroduista vanhin. Alunperin rotu toimi siis vesikoirana, mutta parisataa vuotta sitten, rodun kotiseutujen soiden kuivauksen jälkeen, koirat saivat uuden tehtävän tryffelinetsijöinä. Pari vuosikymmentä sitten rotu oli miltei kadota risteytyskokeilujen vuoksi. Yhäkään risteytykset seisojarotujen kanssa eivät ole harvinaisia. Myöhäisestä virallistamisesta on toki hyötyäkin, lagotot ovat säilyttäneet puhtaan työkäyttönsä huomattavan pitkään verrattuna moniin muihin "entisiin" käyttörotuihin - kuten vaikka serkusrotuun isovillakoiraan.
Vaikka rotuunottoa tapahtuu paljon Italiassa, ei voi olla huomaamatta sitä tosiasiaa, että muutamia uroksia on käytetty erityisen ahkerasti, tai viimeistään niiden jälkeläisiä ympäri Eurooppaa, joten linjausten välttäminen suosituimpiin uroksiin käy jatkossa yhä hankalammaksi. Miltä tilanne näyttäisikään, jos suvut tunnettaisiin kauemmas - tuskin ainakaan valoisammalta.
Tulevaisuus
Italiassa lagotto epäilemättä tulee säilyttämään alkuperäisen käyttötarkoituksensa, ja ainakin osaan rodun alkuperämaan kannasta sovelletaan jatkossakin jalostustusta käyttöön perustuvan valinnan avulla. Pohjoismaissa tilanne on hankalampi - täällä ei ole rodunomaista koetta, ja jalostuskoirien meriitit haetaan näyttelykehästä, jos sieltäkään. Kun kaikki lagottopennut käyvät kaupaksi, ei meriittejä ole tarvetta edes hankkia. Ihailtavaa olisi, jos käyttöominaisuuksia pystyttäisiin näilläkin leveysasteilla vaalimaan. Luonnetestit, MH-luonnekuvaukset ja erilaiset persoonallisuustestaukset auttavat keräämään tietoa rodun luonteen tilasta ja siten miettimään, josko rodun nykyluonteessa olisi parantamisen varaa.
Rodun tulevaisuus terveyden osalta näyttää jo valoisammalta, kun rotu saatiin lonkkien ja silmien osalta PEVISAan, eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelmaan. Kun lonkkatuloksia alkoi olla lähemmäs tuhannelta lagotolta, saatiin rodulle myös laskettua BLUP-indeksit. Näin ollen alkuun todella surullisen huonot lonkkatilastot on saatu paranemaan, ja toivottavasti kehitys jatkuu samaan suuntaan.
Ulkomuoto
Lagotto on pienehkö keskikokoinen, kiharakarvainen, vaatimattoman näköinen koira. Se ei ole puleerattu bichoni tai villakoira, vaan niiden maalaisserkku, ja siltä sen tulisi näyttääkin. Espanjanvesikoirasta se eroaa selvimmin neliömäisemmän runkonsa ja erilaisen trimmaustavan osalta. Rotumääritelmä määrittelee säkäkorkeudeksi 40-49 cm ja painoksi 11-16 kg. Säkä- ja painorajoja katsomalla sekä rotumääritelmää lukemalla voi todeta, että lagotto ei ole heiveröisen siro, muttei tavattoman raskasrakenteinenkaan, vaan sopiva välimuoto, jossa yhdistyy vahvuus ja jäntevyys kevyehköön runkoon, mikä maksimoi liikkuvuuden yhdessä rodunomaisten kulmauksien kanssa. Varsin usein näkee suuren puoleisia lagottoja, eikä koko olekaan vielä erityisen vakiintunut. Huomattavia ulkomuodollisia eroja rodussa on muutenkin - viimeistään kihara turkki ja rodunomainen trimmi saavat isommankin lagottojoukon näyttämään yhtenäiseltä. Jos verrattaisiin lyhyeksi ajeltuja koiria, voisi olla vaikea uskoa eri rakenteisia lagottoja samanrotuisiksi (ainakaan jos vertaa muiden lyhytkarva-rotujen yhtenäisyyteen). Erilaisuus voi kuitenkin olla myös rikkaus, ja ulkonäkö-ongelmat ovat yleensä rodussa kuin rodussa muita ongelmia vähäpätöisempiä, kun koiran omasta näkövinkkelistä katsotaan. Ns. lyhytkarva-lagottoja esiintyy, niillä kuonossa ja jaloissa karva ei kasva pitkäksi kuten lagotoilla normaalisti, saaden ne näyttämään etäisesti wetterhouneilta.
Turkki koostuu tiukoista kiharoista, jotka usein ovat suorempia ja vähemmän villavia päässä. Lagotto ei saa olla ylitrimmattu, enemmänkin metsästä reväistyn näköinen. Turkki ei kuitenkaan saa päästä niin huonoon kuntoon, että se kiristäisi koiran ihoa ja estäisi ihoa hengittämästä. Karva pidetään melko lyhyenä, päässä pidempänä -kaikesta tästä syntyy "lagotto-look". Viimeinen silaus tulee pieniksi muotoilluista korvista, paksuista viiksi-, parta- ja poskikarvoista, karvapehkon lomasta pilkistävistä silmistä, siistityistä tassuista ja porkkanahännästä.
Väreissä löytyy valkoista, oranssia ja ruskeaa eri sävyisinä - niin yksivärisenä, valkoisin merkein, kuin valkokirjavana roan-pilkuilla tai ilman, tan-merkeillä tai ilman. Roan-pilkutus voi olla kevyttä, jolloin valkoinen pohjaväri on selvästi esillä, tai hyvin vahvaa, jolloin koira on lähes täysin ruskea (/oranssi), vaikka olisikin valkovoittoisena syntynyt. Toisinaan ruskeilla ja valko-ruskeilla koirilla on tan-merkit, vaikkei rotumääritelmässä niitä mainitakaan. Muutamat lagotot näyttävät jopa ruskea-soopeleilta, siis sävyltään oransseilta joilla ruskeita karvoja tikkauksena. Ainoastaan musta väri ei ole rotumääritelmän mukaan sallittu, eikä lagotoilla myöskään ole mustaa pigmenttiä. Musta väri ei ole mahdollinen lagotoilla, ellei jompi kumpi vanhemmista olisi mustapigmenttinen, tai sitten ole tapahtunut hyvin epätavallista geenivirhettä. Värinperiytymisessä ruskea dominoi vaaleaa, eli valkoista ja oranssia, ja yksivärinen laikukasta. Tan-merkit on resessiivinen, roan taas dominoiva ominaisuus. Tan-merkeistä tosin täytyy ottaa huomioon, että esim. oranssi koira voi olla tan-merkillinen, mutta niitä ei vain pohjaväristä huomaa. Merkkivärisyyden yksi muoto on soopeli, jonka tunnistaa oranssista perusväristä, johon on yhdistynyt tummempaa ruskean sävyä, etenkin korvissa.